Klumgården är en gammal lantbruksgård som ligger mitt emellan Sjulnäs och Långnäs, ute på Durrudden i Piteå. I mansmun är gården känd som "Klumman" då gården gränsar mot Klumviken och släkten Klumb kom härifrån. Sedan 80-talet har det inte funnits några djur på gården då lantbruket lades ner av tidigare ägare. Numera huserar vi här, Susanne & Tobias tillsammans med hästar, hundar, katter och höns. 

Jag som ansvarar för stallet heter Susanne Norström och arbetar till vardags som ekonom. Jag är en pitetjej från grunden och uppvuxen inne i stan. Jag har hållit på med hästar sedan barnsben och alltid haft en dröm om ett eget stall, vilket blev verklighet vintern 2007 då stallet stod färdigt för inflyttning. Det var en lång resa att få stallet klart då arbetet gjordes på kvällar och helger. Stallsysslorna och hästanden är ett skönt avbrott i vardan då man får ta i fysiskt och kan koppla bort tankarna en stund. Att mötas av ett gäng gnäggande hästar på morgonen är en väldigt härlig start på dagen.

Min man Tobias Norström är från Aborrträsk men flyttade till Piteå för arbetets skull och blev sedan kvar här. Tobias föredrar hästkrafter som går på annat än havre.  Han pysslar gärna på gården eller tar en tur med skotern. Djur av alla de slag ligger honom varmt om hjärtat men han föredrar lite mindre slag...

...såsom våran bichon frisé Tudor. Tudor är en stor hund i liten förpackning. Han uppvisar ingenting av det typiska bichon-beteendet utan älskar att skita ner sig och far gärna på en tur i skogen jämsides fyrhjuling eller skoter. Han älskar alla sorters djur och är väldigt nyfiken. Våra kära katter är hans bästa vänner och man ser dem ofta tillsammans, spatserande ute på gårdsplanen. Numera har han även en odåga till "lillebror". Theo håller oss sysselsatt men sprider mycket glädje och älskar att busa med barnen som hälsar på.

Maja och Mirre är våra stallkatter. Maja är en försiktig dam som älskar grädden i livet och håller sig gärna inomhus om det regnar. Hon anstränger sig inte vidare för att fånga någon middag. Mirre är våran storjägare. Hon älskar även våra hundar och kommer oftast och möter oss när vi kommer hem för dagen. Några möss har vi inte sett till sedan katterna flyttade in. Maja och Mirre håller till i det varmbonade omklädningsrummet i stallet och dom kan komma och gå som dom känner för det, för dörren har en kattlucka.

På gården bor även en liten flock Hedemora-höns med tuppen "Krister" i spetsen. Hönsen har blivit ett populärt inslag på gården och ser till att vi har färska ägg på morgonen. 

Om Parren, våran kära häst, får ni läsa under inackorderingar...

Senast uppdaterad 2016-07-26, 21:58